Farina Amarone Classico della Valpolicella
Capo dei Capi!
Amarone is nog steeds één van de beste rode wijnen ooit! Complexe smaken en aroma's van: gedroogd fruit, amandelen en wat peper. Over het algemeen heel zacht. Een nobele wijn!Druifsoort | Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Oseleta, Turchetta |
---|---|
Jaar | 2020 |
Land van herkomst | Italie |
Lekker bij | rood vlees, kaas, wild, after dinner, relax moment |
Schroefdop | nee |
Smaak | stevig rood |
Wijn Spijs | Een echte wijn voor bij wildgerechten. Maar ook prachtig bij de uitgebreide borrel. Drink de Farina Amarone Valpolicella Classico dan bij oude gerijpte kazen. |
Informatie | Van Nature transparant Farina is begin 19de eeuw opgericht door de vader van Sandro Farina. Ontstaan uit passie en het verlangen om de enorme potentie in de productie van wijnen van hoge kwaliteit te verspreiden en exploiteren. Farina ligt in San Pietro in Cariano in het hart van de Valpolicella Classica, iets ten oosten van het Gardameer. Sandro werkt al van kleins af aan op het landgoed en vertegenwoordigt daarmee de historische achtergrond, traditie en ervaring van het wijnhuis. Met zijn 74 jaar is hij nog steeds actief in de kelders en het onderhouden van contact met jarenlange klanten. Op dit moment is Farina in handen van Claudio en Elena Farina, de 3de generatie van de familie. De filosofie van Farina richt zich op transparantie. Transparant te zijn in wat ze doen in de wijngaarden en in het wijnhuis en door zichzelf te zijn. Farina is ervan overtuigd dat betrouwbaarheid en eerlijkheid het allerbelangrijkste is om transparant te kunnen zijn. Naast transparantie is ook het team belangrijk. Zonder het team bestaat het bedrijf niet en ook de successen niet. De wijngaarden Valpolicella Classica is een van de beste gebieden om kwaliteitswijnen te produceren. In het westen zorgt het Gardameer voor een matiging van het klimaat en houdt het extreme temperatuurverschillen tegen. Rond de wijngaarden liggen heuvels, die zorgen voor perfecte blootstelling aan zonlicht en perfecte ventilatie om schimmel en rot te voorkomen. Het berggebied Monte Baldo zorgt voor een frisse wind, die extreme warmte voorkomt. Ook de bodem speelt een rol in de kwaliteit van de wijnen. De mix van kalksteen en klei geeft een natuurlijke structuur en stevig karakter aan de typische rode wijnen uit de regio. Dit alles komt de rijping van de druiven ten goede. De wijngaarden van Farina beslaan 45 hectare, 10 hectare in eigendom van Farina en 35 hectare van wijnboeren die voor Farina werken. Sommige wijngaarden liggen op vlakke gronden, anderen op speciale locaties in de heuvels op ongeveer 300 meter hoogte. De wijngaarden in de heuvels zorgen voor de beste druiven om kwaliteitswijnen te maken. De vintage wijnen worden gemaakt van deze druiven en alleen in de jaren waarin alle condities perfect zijn. Farina teelt in hun wijngaarden de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Negrara, Oseleta en Dindarella. Dit zijn lokale druiven, waarvan Corvina het populairst is. Ligging In Cariano groeien de druiven voor Farina Amarone wijn uit Valpolicella Classico. Op een heuvel noord / zuidwest gesitueerd krijgen de druivenplanten goed de gelegenheid te rijpen. Volgens de Pergola methode zijn de druiven opgebonden en vormen zo als het ware een dak boven de rijen met ranken. Vinificatie Een Farina wijn geboren uit de klassieke Amarone methode. Vier maanden drogen, in een speciaal hiervoor ontworpen ruimte, levert een wijn op met een sterk en verfijnde expressie. Pas in januari krijgt de wijn haar langverwachte vergisting, waarna hij nog voor 24 maanden rijpt in houten vaten. |